ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Na spolnom organu pojavili su mi se prištići. Da li je moguće da je riječ o genitalnim bradavicama? Kako to utvrditi?

Ako ste spolno aktivni, najveća je vjerojatnost da je riječ o infekciji HPV-om koju uzrokuju virusi tipa 6 i 11 i zbog kojih nastaju genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata). Riječ je o najčešćem spolno prenosivom virusu, kojim se inficira više od 70% spolno aktivne populacije.

Najbolje bi bilo posjetiti liječnika. Žena se može obratiti ginekologu, a muškarac urologu, kako bi potvrdili dijagnozu i preporučili najprikladnije liječenje. Osim toga, možete posjetiti dermatologa ili venerologa.

Zatrudnjela sam i imam kondilome. Što učiniti?

Posjetite svog liječnika specijalistu – ginekologa, koji će Vam preporučiti najprikladnije liječenje s obzirom na tijek Vaše trudnoće. Trebate također razmotriti kakav ćete porod odabrati, kako biste spriječili prijenos genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) na dijete.

Ako imam genitalne bradavice, znači li to da imam karcinom?

Tipovi HPV-a 6 i 11, koji uzrokuju genitalne bradavice, su benigni. Stoga, nije vjerojatno da će fiziološka pojava genitalnih bradavica biti mogući uzročnik karcinoma. U slučaju velikih bradavica ili onih iz kojih curi tekućina, ili koje krvare, također se savjetuje provođenje histološkog pregleda kako bi se isključila mogućnost karcinoma. Ženama se preporučuje i pregled grlića maternice.

Kako se mogu riješiti genitalnih bradavica?

Liječnik specijalist će Vam preporučiti najprikladnije liječenje. Možete se obratiti dermatologu, venerologu te ginekologu ako ste žena i urologu ako ste muškarac. 

Otkrio/la sam da imam kondilome. Kome se obratiti?

S obzirom da je riječ o spolno prenosivoj bolesti, najbolje bi bilo posjetiti dermatologa (liječnika za kožu koji se bavi i spolno prenosivim bolestima). No, ako ste žena možete se obratiti i ginekologu, ili ako ste muškarac urologu, ili najbližem dermatologu.

Da li je moguće dobiti genitalne bradavice ako ni ja ni moj partner još nismo imali spolne odnose?

Vjerojatnost je vrlo mala. U slučaju pojave genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata), dakle tipova HPV-a 6 i 11, gotovo isključivo je riječ o spolno prenosivoj bolesti, ali do prijenosa može doći i tijekom takozvanog petinga. Prijenos dodirom se ne može isključiti, ali je malo vjerojatan.

Ako sam trudna, može li to ugroziti fetus?

Genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata) tijekom trudnoće obično brže rastu. Nažalost, većina lijekova namijenjenih topikalnoj primjeni (masti, kreme) ne preporučuju se tijekom trudnoće. Male bradavice na vanjskim spolnim organima smiju se tijekom trudnoće uklanjati kirurškim putem ili laserski. Rizik od infekcije tijekom trudnoće praktički je zanemariv, za razliku od opasnosti za dijete tijekom poroda. U slučaju genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) u porođajnom kanalu, ili ako su se jako raširile, postoji rizik od infekcije novorođenčeta, a moguće rješenje je carski rez, jer nakon prolaska kroz porođajni kanal novorođenče, uz klasične bradavice na koži, može biti ugroženo ozbiljnom bolešću dišnih putova, takozvanom papilomatozom grla, koja može uzrokovati smrt gušenjem.

Uvijek je bitno obavijestiti liječnika kako bi preporučio liječenje s najboljim učinkom u odnosu na uznapredovalost bolesti i prisutnost trudnoće.

Kako se genitalne bradavice prenose? Mogu li se inficirati na neki drugi način osim spolnim putem, na primjer u bazenu, korištenjem ručnika, WC-a i tako dalje?

Recimo da se 99% prijenosa virusne infekcije genitalnim bradavicama (kondilomi, condylomata acuminata) javlja tijekom spolnog odnosa (vaginalnog, analnog, oralnog odnosa). Prijenos dodirom također je moguć, ali je malo vjerojatan.

Zašto problem genitalnih bradavica utječe na toliko osoba?

Da, genitalne bradavice vrlo su česta bolest. Zabilježeno je da je diljem svijeta ovim virusom zaraženo do 630 milijuna osoba. Riječ je o bolesti virusnog podrijetla koja pripada skupini spolno prenosivih bolesti. Bilo tko se može inficirati, kako muškarci tako i žene. Infekcija je najčešća u dobnoj skupini od 18 do 30 godina starosti. Velika je vjerojatnost da će spolno aktivna osoba doći u kontakt s ovom infekcijom. Infekcija genitalnim bradavicama smatra se najčešćom spolno prenosivom bolešću.

Da li je moguće biti zaražen, a ne imati vidljive fizičke znakove?

Da. Veliki broj slučajeva infekcije HPV-om, a to se odnosi i na tipove koji izazivaju genitalne bradavice, nema simptome (latentni su). Virus je prisutan u organizmu i razvoj kliničkih simptoma (vidljive bradavice) je moguć, primjerice kada imunološki sustav oslabi. Svaka spolno aktivna osoba može biti prijenosnik infekcije, a iako nema vidljivih simptoma, on/ona mogu zaraziti svog spolnog partnera.

Tko je podložniji genitalnim bradavicama, muškarci ili žene?

Nažalost, ne postoje takvi podaci, ali pretpostavlja se da je učestalost pojave genitalnih bradavica u muškaraca i u žena slična.

Da li je moguće zauvijek ukloniti genitalne bradavice?

Uspješnost medicinskog liječenja genitalnih bradavica se razlikuje i ovisi o nekoliko čimbenika – na primjer prisutnosti različitih tipova virusa u organizmu, oslabljenom imunitetu ili oštećenju stanica epitela. Nažalost, u 10 do 30% bolesnika dolazi do ponovnog pojavljivanja genitalnih bradavica.

Ako oralno zadovoljim dečka, mogu li se inficirati genitalnim bradavicama u slučaju da je on samo prijenosnik virusa bez aktivnih kliničkih simptoma?

Da. Genitalne bradavice mogu zahvatiti i područje grla. Samo 1 do 2% svih infekcija ima kliničke simptome HPV-a u obliku genitalnih bradavica, što znači da Vaš dečko ne mora imati kliničke znakove da bi bio zaražen.

Smijem li imati spolne odnose kada imam kondilome? Koliko vremena treba proteći nakon liječenja?

Tijek kliničkih simptoma genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) je potpuno individualan, kao i njihovo liječenje, te nema posebnih pravila kojima se određuje kada i koliko nakon liječenja se smije stupati u spolne odnose. No, treba uzeti u obzir da su genitalne bradavice rezultat virusne infekcije koja se prenosi spolnim putem i o infekciji obavijestite svog partnera.

Koja je najbolja metoda liječenja genitalnih bradavica?

Tijek kliničkih simptoma genitalnih bradavica je vrlo individualan, kao i njihovo liječenje, te nema posebnih pravila. Najbolje bi bilo posjetiti liječnika specijalistu koji će Vam preporučiti najprikladniji i najučinkovitiji oblik liječenja za Vašu bolest.

Ako imam novog spolnog partnera, mogu li samo vizualno utvrditi ima li genitalne bradavice?

Vizualno možete sigurno utvrditi prisutnost ispupčenih genitalnih bradavica. No, na primjer plosnate bradavice u ranim fazama mogu izgledati samo kao promjena boje kože i ne biste ih primijetili niti temeljitim pregledom. Vaš partner može biti i samo prijenosnik virusa, a u tom slučaju infekcija ne bi imala kliničke simptome, tj. ne bi bilo moguće utvrditi prisutnost virusa u organizmu samo vizualnim pregledom.

Postoji li prevencija za genitalne bradavice?

Infekcija HPV-om, a posebno tipovima 6 i 11, najčešća je spolno prenosiva bolest. Stoga se najučinkovitija zaštita prvenstveno sastoji od izbjegavanja promiskuiteta i provođenja pravilne higijene. Ako je jedan od partnera zaražen i drugi bi se trebao podvrgnuti testiranju. Uporaba prezervativa ne pruža potpunu zaštitu, ali u nekoj mjeri smanjuje rizik, jer tijekom spolnog odnosa sluznica vanjskih ženskih spolnih organa dolazi u kontakt s korijenom penisa i okolnim tkivom, koje prezervativ učinkovito pokriva. Dobro je poznavati spolnu prošlost svog partnera.