GENITALNE BRADAVICE

Što su genitalne bradavice?

Genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata) su nekancerogeno (benigno) virusno oboljenje koje uzrokuje HPV (humani papiloma virus). Više o HPV- u potražite ovdje. Riječ je o izraslinama na koži, koje se obično javljaju na vanjskim spolnim organima, kako u žena tako i u muškaraca. Često su bjelkaste ili boje kože, ali mogu biti i tamne boje. Veličine genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) su različite, od minijaturnih, golom oku jedva vidljivih bradavica, do tvorbi oblika cvjetače.

Pojava bradavica može biti rijetka, skupna, pojedinačna ili one mogu biti spojene. U većini slučajeva ih ne prate posebni simptomi, ali mogu se pojaviti svrbež, bol ili čak i krvarenje.

U žena se bradavice češće javljaju oko vaginalnog otvora, ali se mogu pojaviti i u rodnici ili na grliću maternice. Zbog neugodnih vanjskih simptoma, pojava bradavica često podrazumijeva ograničenje spolne aktivnosti u žena te posljedično moguću pojavu depresije. U trudnica bradavice mogu izazvati prijenos virusa na fetus tijekom poroda i u djeteta izazvati pojavu takozvanih laringealnih papiloma, koje mogu biti životno ugrožavajuće za dijete ili čak izazvati gušenje.

U muškaraca se genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata) najčešće javljaju na penisu ili skrotumu. Mogu se pojaviti i oko anusa te u prostoru između anusa i genitalija. Rijetko se javljaju u području prepona. Mogu dovesti i do drugih bolesti poput fimoze, kronične upale uretre te izazvati bol na mjestu pojave.

Uzročnik genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) takozvani je humani papiloma virus (HPV), osobito tip 6 i 11. Iako je riječ o benignoj bolesti, za bolesnike je to stanje vrlo iritantno i neugodno. Bolesnici zaraženi tipovima 6 i 11 mogu biti zaraženi i drugim tipovima virusa, koji izazivaju druge teške bolesti (na primjer karcinom grlića maternice). Stoga nije pametno odgađati liječnički pregled.

Uobičajeno razdoblje inkubacije je od 3 tjedna do 3 mjeseca, ali može biti i nekoliko godina. Infekcija u obliku genitalnih bradavica utječe samo na 1 – 2% zaraženih osoba. Ostali su takozvani prijenosnici bolesti. No, i u tih se osoba genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata)  mogu pojaviti kasnije, na primjer kada im oslabi organizam (padne imunitet, itd.). Ako su neliječene, genitalne se bradavice mogu dodatno povećati, ostati iste veličine ili nestati. U 10% do 30% liječenih slučajeva, bradavice se mogu ponovo javiti unatoč kliničkom nalazu koji ukazuje na povlačenje bradavica. Infekcija se u svojim različitim fazama u organizmu može zadržati cijeli život.

 

Višestruke genitalne bradavice na stidnici (velikim i malim usnama) u žena

 

genitální bradavice  
 

Genitalne bradavice na penisu


genitální bradavice genitální bradavice genitální bradavice

 

Višestruke perianalne bradavice (bradavice u području anusa)

 

genitální bradavicegenitální bradavice

Uzrok

Genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata) uobičajena su bolest, a broj zaraženih osoba je sve veći. Uzrokuje ih virus HPV-a (humani papiloma virus), tipovi 6 i 11. Gotovo se isključivo prenose spolnim kontaktom. Do infekcije ne dolazi samo tijekom vaginalnog snošaja, već se može prenijeti i tijekom petinga, analnog ili oralnog odnosa.

Infekcija se može prenijeti putem manjih ozljeda sluznice zaraženog partnera. U manjem broju slučajeva na genitalije se može prenijeti rukama. Među najzahvaćenijim skupinama su mlade žene u ranim dvadesetima i homoseksualci.

Faktori rizika za prijenos infekcije su broj spolnih partnera i učestalost spolnih odnosa. Daljnji su faktori rizika kontakt s osobom već zaraženom virusom, kao i broj spolnih partnera s kojima će zaražena osoba u budućnosti imati spolne odnose.

O broju spolnih partnera ovisi i vjerojatnost infekcije, ali to ne znači da je pojava genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) znak promiskuitetnog spolnog života zaražene osobe. Moguće se inficirati u jednom spolnom odnosu ili u monogamnoj vezi. To ovisi o prethodnom spolnom iskustvu partnera.

Liječenje

Prije početka liječenja liječnik će napraviti klinički pregled. Pregled se može sastojati od biopsije i histološkog pregleda uzorka tkiva uzetog s lezije. Ženama se preporučuje podvrgavanje citološkim pretragama, kako bi se izbjegle bilo koje maligne bolesti grlića maternice.

Osim laboratorijskih pretraga često se uzima i venerološka anamneza, jer su genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata) često sekundarni nalaz u pretrazi na druge spolno prenosive infekcije. Također bi trebalo razmotriti pretragu na prisutnost antitijela na virus HIV-a (SIDA).

Suvremena medicina nudi razne mogućnosti liječenja genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata). Nažalost, nijedna od njih nije 100% učinkovita. Lokalna terapija može uključivati:

Krioterapija tekućim dušikom
Zahvat koji obavlja liječnik kirurg pomoću pamučnog štapića ili spreja jedanput na tjedan, tijekom jednog ili dva tjedna, a trajanje liječenja ovisi o veličini i mjestu pojave bradavica.

Podofilin tinktura

Trikloroctena kiselina
Primjenjuje se na leziju jedanput na tjedan u više navrata.

Kirurške metode
Postupak se obično obavlja pod lokalnom anestezijom. Za uklanjanje bradavica koriste se metode abrazije oštrom žlicom ili kiretom, ekscizije (kirurško odstranjivanje, rezanje) skalpelom ili takozvane tangencijalne ili „shave” ekscizije.

Elektrokauterizacija
Obavlja se pod lokalnom anestezijom i nije prikladna za bolesnike s ugrađenim elektrostimulatorom srca.

CO2 laser ili drugi ablativni laseri
Zbog visoke preciznosti lasera smanjuje se oštećenje okolnog tkiva, čime se postiže dobar kozmetički učinak i mali broj ponovno prisutnih bradavica.

Nažalost, nijedna od ovih metoda ne pruža jamstvo da se genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata) neće ponovo pojaviti. Treba imati na umu da je riječ o virusnom oboljenju.

U liječenju genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) koriste se i sljedeće djelatne tvari:

Podofilotoksin

Primjenjuje se 3 dana dva puta na dan, nakon čega slijede 4 dana pauze na tjednoj bazi. Ako je potrebno, liječenje može trajati 4 tjedna. Ne smije se koristiti tijekom trudnoće, dojenja niti se primjenjivati u djece.

Imikvimod

Imunomodulator za topikalnu primjenu. U obliku kreme se nanosi tri puta na tjedan prije spavanja, najdulje 16 tjedana. Nije utvrđena sigurnost primjene tijekom trudnoće.

Sinekatehin

Temelji se na prirodnim ekstraktima iz lišća zelenog čaja, koji imaju protuupalna i protuvirusna svojstva. U obliku masti se nanosi tri puta na dan, najdulje 16 tjedana. Ne smije se koristiti tijekom trudnoće.

Inozin acedoben dimepranol

Terapija koja se koristi u liječenju genitalnih bradavica uzrokovanih humanim papiloma virusom u kombinaciji s lokalnim liječenjem podofilinom ili ugljik dioksidnim laserom. Potrebno razdoblje uporabe može trajati od 14 do 28 dana.

Prevencija

Moglo bi se reći da je apstinencija od spolnog odnosa jedina pouzdana zaštita od HPV-a i genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata), jer čak ni prezervativi ne pružaju potpunu zaštitu, prvenstveno zato što se virus uzročnik genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) može pojaviti i u području koje prezervativ ne štiti tijekom spolnog odnosa.

Zbog dugog razdoblja inkubacije, ne može se sa sigurnošću tvrditi da partner koji nema simptome infekcije nije nositelj skrivenih infekcija HPV-om.

Važna pravila za prevenciju uglavnom su izbjegavanje promiskuiteta i provođenje pravilne higijene. Ako je jedan od partnera zaražen, i drugi se partner treba podvrgnuti pregledu.

Kako je već spomenuto, uporaba prezervativa ne pruža potpunu zaštitu, ali u nekoj mjeri smanjuje rizik, jer tijekom spolnog odnosa sluznica vanjskih ženskih spolnih organa dolazi u kontakt s korijenom penisa i okolnim tkivom, koje prezervativ učinkovito pokriva.

Bitno je zapamtiti da svaka spolna bolest povećava rizik od prijenosa drugih još ozbiljnijih spolno prenosivih bolesti!