Genitalne bradavice (lat. condylomata acuminata) nazivaju se i kondilomima.

Bolest je koju izaziva infekcija humanim papiloma virusom (engl. human papillomavirus - HPV), a zahvaća cjelokupnu populaciju, od djece do odraslih. Dakle, nisu ugrožene isključivo spolno aktivne osobe, bilo heteroseksualne ili homoseksualne, premda su oni najrizičnija skupina.

Liječenje virusnih genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) provodi nekoliko različitih liječnika specijalista: ginekolog, urolog, dermatolog i venerolog.

Intimnost i osjetljivost teme prisutnosti genitalnih bradavica (kondilomi, condylomata acuminata) svojevrsni su problem, jer je osobama često neugodno govoriti o tom problemu, što se treba mijenjati!

Ako se uzme u obzir da se u posljednjih manje od 10 godina učestalost bolesti, u populaciji u dobi od 20 do 29 godina, povećala za više od 70%, i da je tim virusom zaraženo više od 70% populacije, ovoj temi je neophodno posvetiti odgovarajuću pozornost te je potrebno podijeliti što je moguće više informacija o tome što su zapravo genitalne bradavice (kondilomi, condylomata acuminata), što ih uzrokuje te koje su moguće metode liječenja i prevencije. Prema najnovijim procjenama ovim je virusom zaraženo više od 630 milijuna osoba u svijetu.